Cum se face un rezumat?
Cum se face un rezumat bun?
Urmărește cele 4 filme de mai jos pentru a vedea cum se face un rezumat bun.
Cum se face un rezumat? (partea I)
Cum se face un rezumat? (partea II)
Cum se face un rezumat? (partea III)
Cum se face un rezumat? (partea IV)
Pentru a face un rezumat bun, procedezi astfel:
Pasul 1. Citește o dată textul cu atenție în întregime, fără să te oprești, încercând să-l înțelegi în ansamblu, fără să intri în amănunte, și să te bucuri de el, să trăiești acțiunea în imaginație. La finalul primei lecturi, îți pui singur întrebări, în gând, ca să verifici ce ai înțeles:
- a) despre ce este vorba în acest text? (tema textului)
- b) care sunt personajele principale?
- c) unde și când se petrece acțiunea?
- d) care este evoluția acțiunii? (cum începe și cum se termină)
Dacă știi să răspunzi, e bine. Dacă nu, ții minte întrebările și cauți răspunsul lor la a doua lectură, lectura detaliată.
Pasul 2. Reia lectura textului, paragraf cu paragraf.
- a) Oprește-te la cuvintele necunoscute și caută-le sensul în dicționar. Ai grijă: în dicționar poți găsi mai multe sensuri pentru un cuvânt. Nu te repezi în primul sens! Citește tot articolul de dicționar și alege sensul care se potrivește în enunțul dat. În plus, folosește orice sursă de pe internet pentru a te lămuri mai bine. Folosește Wikipedia sau Google Imagini. Nu te da bătut până nu înțelegi clar ce înseamnă cuvântul respectiv în contextul dat!
- b) Parafrazează în minte fiecare enunț, pentru a-ți dovedi că ai înțeles. A parafraza înseamnă a reproduce conținutul enunțului, cu propriile cuvinte și cu explicații suplimentare, dacă e nevoie. Dacă poți face asta, înseamnă că ai înțeles enunțul. Încearcă până reușești!
Pasul 3. Identifică ideile principale. Cum faci asta?
3.1. Ca să identifici ideile principale, trebuie mai întâi să împarți textul în fragmente unitare ca sens. Dar ce este acela un fragment? Un fragment este un bloc semantic format de obicei din mai multe paragrafe legate între ele ca înțeles. Uneori poate fi chiar și un singur paragraf.
Cum delimitezi fragmentele? Ca să delimitezi fragmentele caută diferite indicii care marchează rupturile dintre ele:
- alineatele (dar nu delimitezi obligatoriu după fiecare alineat);
- schimbarea locului și/sau a timpului acțiunii;
- schimbarea personajelor;
- schimbarea tiparului textual (narativ, dialogat, descriptiv etc.).
Indiferent ce indicii folosești, important este ca paragrafele să formeze un bloc semantic, adică să aibă unitate de sens. O să-ți arăt imediat cum să procedezi.
3.2. Identifici în fiecare fragment ideea principală și o exprimi fie sub forma unui enunț scurt, fie sub forma unui titlu. Ca să identifici ideea principală poți căuta mai întâi cuvintele-cheie, adică acele cuvinte care surprind ceea ce este esențial în fragment și care, eventual, se repetă în fragment, ele sau sinonime ale lor sau cuvinte din aceeași familie lexicală sau cuvinte din același câmp lexical sau pur și simplu cuvinte care se înrudesc ca sens cu ele. În plus, ca să identifici ideea principală trebuie să-ți pui întrebările esențiale: CINE?, CE FACE? în fragmentul respectiv. Formulezi ideea principală într-un enunț cât mai scurt (propoziție sau frază scurtă).
Pasul 4 Redactează rezumatul. După ce ai identificat și ai formulat ideile principale, le folosești pentru a face rezumatul. Rezumatul este un text/o compunere care cuprinde pe scurt esențialul din textul dat. Esențialul l-ai extras deja în ideile principale. Tot ce ai de făcut acum este să combini aceste idei, să le completezi, dacă este nevoie, cu detalii importante și să le legi între ele, prin diferite cuvinte care să arate legăturile logice dintre ele: locul, timpul, modul, cauza, scopul, condiția etc.